JAR Architecture

Breakers

Our client had purchased an art-deco building on a prominent corner plot along the sea front in Rhos-on-sea, North Wales. The building had been split into two apartments in the 1960s and after attending a site visit it was clear that unfortunately the building had deteriorated to the point where it was no longer economically viable to restore. It was determined that a new luxury apartment complex would be built in its place.

It was a contentious application, with many objections naturally taking a stance centred on the conservation of the existing building (which has been widely reported on in the local press). Working closely with planning and heritage consultants we were able to prepare and present a strong application with detailed plans demonstrating an architecturally meritorious and sensitive design which was approved, to the delight of our client.

It was a contentious application, with many objections naturally taking a stance centred on the conservation of the existing building (which has been widely reported on in the local press). Working closely with planning and heritage consultants we were able to prepare and present a strong application with detailed plans demonstrating an architecturally meritorious and sensitive design which was approved, to the delight of our client.

The new building makes reference to the plot’s Art Deco past in its architectural design with streamlined white render, stepped form with overhangs, metal framed windows with horizontal bars and sun trap windows. The deference to Art Deco sensibilities is made critically, such that the proposal is neither a replica nor a pastiche but rather a product of its time. Due to its corner location each of the apartments enjoys expansive views out to the ocean.

Internally there will be a grand entrance foyer with four apartments and a penthouse. Externally there will be shared gardens, car parking spaces with EV charge-points and a communal bin store.

In an article dated 28th January 2022 The RIBA Journal stated that “future residents of a new block of apartment in Rhos-on-Sea, North Wales, will luxuriate in expansive sea views, perhaps while resting on the wrap-around balconies included by JAR Architecture". The block, comprising four apartments and a penthouse, draws its height and massing from neighbouring properties, with a weather-resisting zinc standing seam clad roof that cloak the structure – conceptually referencing a 'wave interacting with a coastal breaker' – and a vertical circulation area, in the same zinc, drawing the eye to the entrance.”

We are looking forward to seeing these being built and hope that the local area is enriched by its presence.





Project Details

Location:

Conwy