JAR Architecture

Llys Iago

JAR Architecture were thrilled to be instructed by our lovely clients to design their new build house in Llanfairfechan. The plot sits atop the mountainside and the views across to Puffin Island and Anglesey are truly breathtaking.

Assessing the site we noted that it was a fairly narrow but long plot and envisaged the house running down the slope, towards the sea. Due to the slope retailing walls were an important consideration and we discussed with the client “lego” type blocks for the construction method. These are essentially large concrete blocks which can be placed on site.

The access road is fairly tight and parking was an important “wish” for the property. The clients envisaged a parking area connected to the property via a bridge, we loved this idea and it was incorporated into the design.

Sitting down with the clients to discuss the design, they wanted the house to be low maintenance, contemporary with lots of glass to make the most of the spectacular views. The clients didn’t want the house rendered and were adverse to timber cladding. Initially we looked at a completely brick house but incorporating lots of special bricks for the details to give it that cutting edge look. On researching the bricks required and running a cost analysis it became apparent this was not going to work with budget. We therefore explored a halfway option of Staffordshire blue brick with stone, which the clients loved. We opted for a single sloping roof which was cheaper and suited the design better and specified the Tata Steel Urban Colorcoat.

With the property sitting on the coast the glazing system needed to be marine grade aluminium with a severe exposure rating to cope with the weather. A frameless glass balustrade system has also been designed to stop any interruption of the view.

The main structure of the house has taken the route of a more commercial specification with pre cast floors, pre cast staircase and frameless walls and doors (no skirtings or architraves). This is a tricky detail and the contractor needs to be very conscientious during the initial build to get it right, however the end result is fantastic.

Construction is ongoing and we can’t wait to see this design come to life.



Project Details

Location:

Conwy